Olvasói vélemények

És íme néhány olvasói vélemény/visszajelzés:

 

"Szárhegy szubjektív - Gál Vilmos történész

Szubjektív szemmel olvashattam csak Tapodi Brigi első regényét, a Szárhegy örökségét, hiszen gyermekeink egy csoportba járnak a haraszti óvodában, így ha kevéssé is, de ismerem a kedves fiatalasszonyt.
Magam is próbálkoztam már írással, pont annyi regényem jelent meg, mint Briginek, s felmerült bennem, vajon hány olyan óvodai csoport lehet ma kis hazánkban, ahol két gyerkőc szüléje is kezdő író? Gondolom nem túl sok...
Szóval az óvónéninek köszönhetően tudtuk meg, hogy íráskényszeremmel nem vagyok egyedül Harasztiban, s azonnal meg is vettük párommal a művet. Azután találkoztunk Brigivel, beszélgettünk, majd a könyv elolvasta után megírtam számára a véleményem.
Most ezt a véleményt osztom meg azokkal, akik érdeklődnek Brigi írásai iránt.Klasszikus romantikus, ámde mai nyelvezettel. Trendi, s bár néha kissé erőltetettnek érezhető, de általában mégis könnyed ez a mai nyelv. Végül is egy trendi, fiatal írónőről beszélünk, vagy nem? Végig átsüt a könyvön Brigitta őszinte női lelke. Jó lelke van neki, az nem vitás. És őszinte is, valahogy érezni a szövegben. Talán egyesek, az örök szkeptikusok, a végzetesen minden értéket leszólók naivnak is nevezhetnék ezt a fajta őszinteséget, de a romantikusok, a remélem többségben lévők nevezzék ezt a fajta írói vénát az igazi női lélek őszinteségnek.Valódi kritikusok hogy szokták mondani? Letehetetlen? Nos, sajna én azért egyvégtében nem, de két nap alatt a végére értem. Ami azért már jelent valamit. Jó olvasni, na! Kedves a történet, jó a sztori, van eleje, meg közepe és vége, s a csattanó az tényleg csattan. Kicsit meseszerű, de hát végtére is, a regény az felnőttmese, nem? A szereplők jelleme kidolgozott, ebben szerintem igen jó Brigi. Főként Zsófi és a Főnökasszony jellemrajza sikeredett csillagos ötösre. Mondjuk azt a szemére vetettem, hogy Dan túl jó. Mondtam neki, csak úgy magunk között legyen szólva, ilyen jó ember (pasi) nem létezik. Dan kábé Assisi Szent Ferenc és II. János Pál pápa keveréke, erős világias színezettel. Volt még egy negatív kritikai észrevételem, ami Juli (Zsül – na, ez sem tetszett, ez a Zsülizés, meg Danozás) jellemfejlődésére vonatkozott. Juli jellemfejlődése igen erősen megjelenik a könyvben, de szinte kimondva, rámutatva. Erre nincs szükség. Az író reményei szerint az olvasó elég okos és érzékeny, kitalálja ő magától, rájön a dolgokra, rá kell bízni a megfejtést. Külön jó pont Erdélyért. Erdélybe úgy tűnik, kicsit beleszeretett Juli (vagy Brigitta?). Persze ezt nem csodálom. Aki már járt a Királyhágón túl, s ivott jó szilvóriumot és borvizet, evett juhtúrós puliszkát, csicsókát, megjárta a Hargita oldalát a kaszálókkal, birkákkal és medvenyomokkal, aki hallgatta a székelyek ízes beszédét, az másként szemléli a világot, vagy legalábbis a világnak azt a magyarabbik végét, mint addig. Tetszett a könyv nyelve, a stílusa, a szövege. Volt illata. (Lehet ilyet mondani?) Briginek már van önálló stílusa, ám persze ez még csiszolható, és csiszolni is kell, mert mindenki fejlődik – és változik. Volt szerencsém a honlapján is fenn járni, elolvastam két novelláját, azok is (főként a Parfüm) tetszettek. Csak javasolni tudom Briginek, hogy kedvtelésből, szorgalomból, ujjgyakorlat gyanánt, írjon minél több novellát. Akár nézze az irodalmi pályázatokat és küldje el az írásait. Sokat lehet ezek által is fejlődni. Mert gyakorolni kell, olyan az írás is, mint a hangszeren játszás. A tehetség nem elég, napi szinten gyakorolni kell! Azután bizonyos dolgok már maguktól jönnek, automatikussá válnak. Állítólag Brigi már írja a Szárhegy öröksége folytatását. Érdeklődéssel várom Juli újabb kalandjait. És gratulálok a könyvhöz!"

 

"A múlt titkainak őrzői vagyunk? Vagy őseink, felmenőink életének kiteljesedése? A Szárhegy öröksége mindünknek választ adhat erre. Őrizzük meg a titkot vagy éljük meg a sorsszerűséget? Magával ragadó történet, ami mai köntösben mégis visszavisz minket egy letűnt, elfeledett világba, ahol a becsület, a tisztaság, a kimondott szó valóban azt jelentette ami. Ha feloldódik bennünk a múlt, valóban változik-e ettől az életünk, a jellemünk? Ha megtisztítjuk emlékeinket, vajon végigkíséri életünket a válasz? Hiszek benne, hogy így van. Mindenkinek más és más értelmezést kínál a könyv. Számomra egy rég elfeledett történet, valós élet útjának emlékét idézi. Bennünk él tovább eleink élete, még ha nem is tudunk róla. A könyv elolvasása talán elgondolkodtat mindenkit: vajon honnan származom? Viselem-e magamon, a lelkemben, a szívemben őseim igazságát? Hiszek-e benne, hogy általam beteljesedik egy sors, egy életút? A mai modern világ ad majd nekem lehetőséget arra, hogy elmondjam ki vagyok? És kik voltak ők, akik hittek abban, hogy majd én valóra váltom álmaikat? És vagyok-e annyira erős, hogy majdan az én leszármazottaim is beteljesítsék az én sorsomat? Egy apró ékszer, egy elfeledett írás, egy öreg szavai, egy kopjafa, egy ember, aki emlékeztet erre. Mind-mind ott vannak bennünk. Úgy érzem a könyvnek talán titkos üzenete is van : sose feledd honnan jöttél! Erdély, az örök misztikum, ott ahol megáll az idő, ahol szíved, lelked otthonra lel. A Föld, ahol őseid éltek, házat, hazát, szerelmet találtak! Ma is igaz, nyugalmat és örök otthont ad. Ahol szerelemre találsz, ahol kiteljesedik a régmúlt idők suttogó élete. Olvassátok ilyen hangulatban a Szárhegy örökségét! Kívánom, hogy mindenki meglelje benne az utat mit elei szántak neki. Én megtaláltam. Örök hálám a szerzőnek érte.! Tisztelettel: Kovács Réka"

 

 

"Egyik ismerősöm ajánlotta a könyvedet. Bevallom, hogy először szkeptikusan forgattam a kezemben (ki a csuda ez a csaj? elsőkönyves író?), de pozitívan csalódtam. Sokkal tartalmasabb, értelmesebb, mint a mai piacon megjelenő női könyvek színes halmaza. Tetszettek a karakterábrázolások, hogy annyira maiak, könnyedén belehelyezkedtem a főhősnő szerepébe. Zsófi karaktere egyszerűen zseniális! Jókat derültem rajta/mellette. Nagy hatással volt rám a könyv alapötlete. Elgondolkodtatott. Utat mutatott, ha bízunk saját magunkban, ha a saját utunkat járjuk, szeretettel fordulunk mások felé, akkor bármi sikerülhet. 
Ajánlom mindenkinek, aki szereti az elgondolkodtató, romantikus történeteket. Jó könyv!"

 

"Brigi, a könyv szuper volt, tök gyorsan kiolvastam! :-) Nagyon jó, izgalmas és szellemes történet volt, igazán tehetséges vagy, gratulálok! Már alig várom a következőt! Puszi, Böbe"

 

"Gratulálok a könyvhöz, remek olvasmány! Amikor láttam, hogy Erdélyhez kötődik a történet, már sejtettem, hogy tetszeni fog. Izgatottan olvastam, le se tudtam tenni! :) Szeretettel ajánlom mindenkinek!" 

 

"Jó kis mai regény, budapesti és erdélyi hangulatokkal. Asszem, nem ismerek olyan nőt, akinek ne tetszene. Olvassátok el!"

 

"Szépen megírt, érdekes, kerek történet, szerethető, valóságos karakterekkel. Nagyon kellemes, tartalmas olvasmány – gratulálok Briginek és ajánlom mindenkinek!"

 

"Mindenkinek ajánlom, aki békére és egy kis nyugalomra vágyik olvasmányai között. Én egy szuszra végigolvastam. Ez egyrészt köszönhető a gördülékeny, meglepően egyenletes stílusnak, másrészt a két egyenként is érdekes, egymásba fonódó történetnek, amelyek mint ágas-bogas fa járják át egymást a régmúltból napjainkba és napjainkból vissza a régmúltba. Mintegy tükröt tartva jelenből a múltba, múltból a jövőbe. Valószínűleg nem alaptalanul merengek el néha még utólag is a könyv alapját adó gondolaton :). Olvassátok el, és garantáltan egy szép könyvélménnyel gazdagodtok. Első regénynek kifejezetten jó! Brigi: várjuk a többit!!!"

 

"Remek élmény volt. A legjobban Zsófi karaktere tetszett, rengeteget derültem rajta!"

 

"Érdekes olvasmány. Miután letettem a könyvet, még sokáig dolgoztak bennem az érzések. Vajon létezhet-e valóban, hogy az őseink érzései átöröklődnek? Azt hiszem, hogy a válasz: igen."

 

"A könyv egyik legnagyobb erénye, hogy letehetetlen. Addig olvasod, míg a végére nem érsz."

 

"Most végeztem a könyvvel. Nagyon tetszett. Ahogy olvastam egyre izgalmasabb lett. Olyan volt mintha a végére jöttél volna bele az írásba. Ezzel nem azt mondom,hogy az eleje nem jó,de a végén már egy írónő könyvét olvastam. Simán lehet egy következő ahol Bogiról írsz,kíváncsi lennék az ő életére is. Többször is sírtam, megható és elgondolkodtató a könyved. Nagyon ügyes vagy folytasd az írást,mert van érzéked hozzá. Én biztos megveszem."

 

 

"Mindenkinek szívből ajánlom a könyvet: lebilincselő olvasmány, és nagyon szép történet :-) Köszönjük az élményt, Brigi :-) Csak így tovább, írjál még sok ilyet nekünk!"

 

„A történet eleje kicsit úgy indul mint egy átlagos mai nő élete, mert a főhős kissé szétszórt, sokszor rohan és persze elkésik, de imádja a munkáját, ami érdekes is, de ahogy lenni szokott van egy idegesítő főnöke és a magánélete éppen romokban. Szép lassan kibontakozik a történet, megismerjük a szereplőket és egy nagyon izgalmas, romantikus szálakkal teleszőtt regény kerekedik belőle, ami sokszor Erdélyben játszódik. Én még soha nem voltam ott, de kedvet kaptam hozzá a regényt olvasva. A végén kicsit úgy éreztem, hogy a könyvnek ugyan vége lett, de történetnek még nem, sok az elvarratlan szál, amire kíváncsi lennék, úgyhogy várom a folytatást! :-)